Rumba

Η Rumba είναι ένας χορός που έχει την καταγωγή του στην Κούβα.

Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής γύρω στο 1890 στην Αβάνα. Η σημερινή του μορφή παραμένει από τα μέσα της δεκαετίας του 1940, μετά από τη συγχώνευση των δύο βασικότερων τύπων της Rumba (του Danzón και του Son Montuno) σε ένα ενιαίο στυλ. Η Rumba θεωρείται από τους πιο ερωτικούς χορούς, όχι μόνο επειδή αναδεικνύει θαυμάσια τις γραμμές του γυναικείου σώματος, αλλά και λόγω του ρυθμού, των κινήσεων και του συναισθήματος που αποπνέουν οι χορευτές. Η σημερινή κοινωνική Rumba που κατέκλυσε την Αμερική γύρω στο 1930, είναι μια μακρινή συγγενής των γοητευτικών χορών των ιθαγενών.

Η Rumba είναι ένας ευχάριστος ρυθμός που τον χαρακτηρίζει η απαλή, εύκαμπτη κίνηση των γοφών και ένας μάλλον βαρύς βηματισμός. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το άλλο όνομα της Rumba είναι «ο χορός του έρωτα».

Mambo

Ήδη από τις αρχές του 1930 οι ορχήστρες Λατινοαμερικάνικης μουσικής όλο και πλήθαιναν στη Βόρεια Αμερική δίνοντας μια ανακατεμένη γεύση από Tango, Samba και Rumba και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ορμητική εισβολή του Mambo. Το Mambo είναι η εξέλιξη του Κουβανέζικου «Danzon», το οποίο προήλθε από την Ισπανική «Contradanza».

Στην πραγματικότητα, το Mambo είναι ο χορός που παρουσιάστηκε στην Αβάνα από το μουσικό Perez Prado το 1940, προκειμένου να προωθήσει την ομώνυμη μουσική.
Και όμως, ξεκινώντας από την πόλη του Μεξικού, η μουσική αυτού του ανθρώπου δημιούργησε μια πραγματική επανάσταση που εξαπλώθηκε και αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Μambo είναι ένας ρυθμικός χορός που απαιτεί γρήγορες και απαλές κινήσεις.

Μπορεί να χορεύει με ανεξάντλητο συνδυασμό από φιγούρες ανάλογα με την διάθεση του χορευτή.

Cha - Cha

Η ιστορία του Cha-cha ξεκινάει το 1952 από τον Pierre Lavalle, o οποίος ανακάλυψε αυτό το Κουβανέζικο στυλ του Mambo (ή Rumba κατά άλλους) και το έφερε στην Ευρώπη.

Πολλά έχουν γραφτεί για την Rumba και το Mambo ενώ για την ιστορία του Cha - Cha έχουν γραφτεί πολύ λιγότερα.

Πιθανόν το ταυτίζουν με το Mambo. Παρόλα αυτά έχει πολλά δικά του στοιχεία που το κάνουν έναν τελείως διαφορετικό χορό.

Ο ρυθμός του είναι μέτριος και κοφτός. Είναι ένας αυθόρμητος χορός, που χωρίς να το θέλει κανείς αφήνει τον εαυτό του και τα αισθήματα του να παρασυρθούν από τον ρυθμό.

Samba

Η Samba είναι ένας ζωντανός ρυθμικός χορός, ο χορός του κεφιού, του καρναβαλιού και της σαμπάνιας, είναι ένας καθαρά Βραζιλιάνικος χορός βασισμένος σε νέγρικους ρυθμούς.

Έγινε πρώτα γνωστή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και αργότερα οι χορευτικές μελωδικές νότες της χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους λατινοαμερικάνους συνθέτες κατακτώντας τον κόσμο.

Η Samba εμφανίστηκε στην Νέα Υόρκη το 1929 όπου εξελίχθηκε σε έναν πολύ δημοφιλή χορό. Στην νότια Αμερική, όπου και πατρίδα της, η Samba χορεύεται σε μέτριο έως αργό ρυθμό, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ρυθμός της είναι πολύ γρήγορος., και άρχισε να γίνεται γνωστός με την εμφάνιση της ομώνυμης μουσικής στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στην πραγματικότητα, η Samba δεν είναι ένας χορός αλλά μια ομάδα χορών της Βραζιλίας με κάποια κοινά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στυλ Samba που να θεωρείται με βεβαιότητα ως γνήσιο.

Rock ‘n’ Roll

Η ιστορία του Rock ‘n’ Roll ξεκινάει απ’ τη δεκαετία του 1920, όταν οι μαύρες κοινότητες που χόρευαν στους ρυθμούς της Τζαζ, ανακάλυψαν το Charleston και το Lindy. Εμπλουτίστηκε με στοιχεία απο Rangtime και Blues και έγινε παγκόσμια γνωστό τις δεκαετίες 1940-50.

Είναι ένας χορός που αφήνει πολλά περιθώρια για προσωπική έκφραση και ερμηνεία, το ύφος, την κίνηση, το ρυθμό.

Το rock & roll θεωρείται ο χορός των Parties!

Salsa

Η Salsa είναι μίξη διαφόρων ρυθμικών χορών της Κούβας (κατά κύριο λόγο Son), πολύ πλούσιος και πολύμορφος σε κινήσεις, αλλά η καταγωγή της διεκδικείται και από το Πόρτο Ρίκο.

Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχε γίνει πολύ δημοφιλής - ειδικά στη Ν. Υόρκη - λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις Η.Π.Α. Κουβανών και Πορτορικάνων.

Η μουσική της δεν είναι καθαρή μουσική τεχνοτροπία αλλά είναι μείγμα των λαϊκών ρυθμών από όλη την καραϊβική ζώνη. Η Salsa αποτελεί δηλαδή, απόσταγμα πολλών Λατινοαμερικάνικων και Αφροκαραιβικών χορών.

Η Salsa μπορεί να χορεύεται σε διάφορες παραλλαγές αλλά τα βήματα σε κάθε μία παραλλαγή είναι τρία και μία παύση επειδή αυτός είναι ο ρυθμός της μελωδίας. Πριν πολλά χρόνια μεταξύ των νεαρών της Καραβαϊκής δημιουργήθηκε μια καινούρια μορφή του χορού Salsa, πιο μοντέρνα και εντυπωσιακή, η Rueda Cubana ή Rueda de Casino, που σημαίνει χορός σε ομάδα, αλλάζοντας συνεχώς τον παρτενέρ.

Η Salsa έχει μερικές διαφορετικές τεχνοτροπίες όπως: Cuban, LΑ, Puerto Rico κ.ά.

Bachata

Η Bachata είναι ένας ακόμα χορός που έρχεται από την περιοχή της σημερινής Δομινικανής Δημοκρατίας - συγκεκριμένα από την επαρχία της χώρας - και χορεύεται με την ομώνυμη μουσική και αποτελεί εξέλιξη του
Bolero, ενώ έχει δεχτεί σημαντική επιρροή και από τη Merengue.

Είναι ένας ερωτικός χορός και έχει χαρακτηριστική κίνηση λεκάνης.

Rueda

Είναι ένα είδος salsa με ρίζες στην Κούβα, που χορεύεται σε ζωηρή μουσική. 

Η Rueda χορεύεται κυκλικά, από πολλά ζευγάρια σε ομάδα και περιλαμβάνει στροφές με περίπλοκα κρατήματα, που εντυπωσιάζουν και ξαφνιάζουν τους θεατές.

Το παιχνίδι με τις στροφές είναι πραγματικά ευφυές, και καλεί την ντάμα να συνεχίσει να χορεύει χωρίς να την «μπερδέψει» ο καβαλιέρος.

Οι φιγούρες που εκτελούνται από τα ζευγάρια ανακοινώνονται από έναν καβαλιέρο που έχει επιλεχθεί ως «αρχηγός». 

Κύρια χαρακτηριστικά του χορού είναι οι συγχρονισμένες κινήσεις των ζευγαριών και οι συχνές εναλλαγές παρτενέρ, που κάνουν τη Rueda ένα έντονο και συναρπαστικό θέαμα. 

Merengue

Η Merengue είναι ένας ζωντανός και ευχάριστος χορός που χορεύεται από ζευγάρια. Προήλθε από τη σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα, αν και η πραγματική καταγωγή του δεν έχει προσδιοριστεί.

Τango

Γύρω στο 1910, 1914 το Tango έκανε την εμφάνιση του στην Αμερικάνικη ήπειρο και σύντομα έγινε δημοφιλές στο χορευτικό κοινό με τις ασύμμετρες και πρωτότυπες φιγούρες οι οποίες δίνουν φινέτσα στον χορό αυτό.

Πολλοί πίστευαν ότι το Tango προέρχεται από την Αργεντινή. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή της ιστορίας, γιατί πράγματι τα πρώτα ίχνη του Tango ανάγονται στον 19ο αιώνα στους λαϊκούς τοπικούς χορούς της Αργεντινής. Όμως η Βραζιλία, η Ισπανία και το Μεξικό προσέφεραν πολλά ώστε να διαμορφώσει ο χορός το στυλ που έχει σήμερα.

Έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονος χορός τις φωτιάς γιατί οι φιγούρες του είναι συγχρόνως δραματικές και δυναμικές, οι κινήσεις απαλές και κοφτές.

Είναι ο χορός που η γυναίκα αφήνει να φανούν τα πόδια της μέσα από άνετα φορέματα με αέρινα υφάσματα, καθώς και το μπούστο μέσα από το ντεκολτέ, ενώ αντίστοιχα ο άντρας προβάλλει το μπροστινό μέρος των γοφών, φορώντας στενά υφασμάτινα παντελόνια.

Εξάλλου, η φιγούρα, που ονομάζεται κόρτε και στην οποία ο καβαλιέρος «κολλάει» την ντάμα πάνω του, είναι η πλέον χαρακτηριστική που επιβεβαιώνει το στόχο των δύο πλευρών για την ανάδειξη των ιδιαίτερων αυτών σημείων του σώματος τους.

Ο χορός απαιτεί ευελιξία, ως εκ τούτου οι καθηγητές προτείνουν να αποφεύγονται τα σκληρά υφάσματα όπως είναι το τζιν.

Αργεντίνικο Tango

Tο Αργεντίνικο Tango γεννήθηκε στους δρόμους του Μπούενος Άιρες.

Στα μέσα του 1800, οι αφρικανοί σκλάβοι της περιοχής συγκεντρώνονταν και εκφράζονταν μέσω αυτού του χορού – μάλιστα λέγεται ότι αρχικά χορευόταν αποκλειστικά από άντρες, λόγω του ότι θεωρούταν αρκετά προκλητικός.

Οι στίχοι των τραγουδιών του Αργεντίνικου Tango χαρακτηρίζονται από νοσταλγία και θλίψη για χαμένη αγάπη.

Μια εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ του Aργεντίνικου Tango και του Ευρωπαϊκού Tango είναι στη μορφή και την αίσθηση της αγκαλιάς.

WALTZ

Η ιστορία του Waltz ξεκινάει τον 13ο αιώνα στην Αυστρία και την Γερμανία. Ενώ αργότερα θεωρούνταν χαρακτηριστικός χορός της αριστοκρατίας, ξεκίνησε να χορεύεται από τους χωρικούς. Οι αγρότες της εποχής χόρευαν έναν χορό που διέφερε από τους υπόλοιπους, καθώς χόρευαν σε ζευγάρια και έκαναν έντονες χορευτικές κινήσεις. Ωστόσο ο συγκεκριμένος χορός μέχρι τον 16ο αιώνα δεν είχε γίνει ακόμα δημοφιλής....

Τότε ξεκίνησαν στη Βιέννη οι δημόσιες χοροεσπερίδες, όπου μπορούσε να συμμετέχει και ο απλός λαός.

Οι χορευτές επιδίδονταν σε χορό που ονομαζόταν Walzer, απ’ όπου προέρχεται η ονομασία βαλς....

Στα μέσα του 19ου αιώνα το βαλς άρχισε να εξαπλώνεται στην Αμερική και σε πολλές ακόμα χώρες, και δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές του χορού. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να χάνει τη δυναμική του και να επισκιάζεται από τους καινούργιους χορούς που εμφανίστηκαν....

Foxtrot

Το Foxtrot πρωτοεμφανίστηκε στην Νέα Υόρκη το 1914 όπου χορευόταν από τον ηθοποιό Harry Fox και τη γυναίκα του Yansci Dolly από τις Dolly Sisters. Την εποχή εκείνη το Θέατρο της Νέας Υόρκης ήταν στη διαδικασία μετατροπής του σε σινεμά και ο Harry και η ομάδα του είχαν αναλάβει να διασκεδάζουν τον κόσμο με το χορευτικό τους στιγμιότυπο ενδιάμεσα από τις παραστάσεις.

Ο χορός έγινε αμέσως επιτυχία και έμεινε με το όνομα «Το Trot του Fox» ‘(Fox-trot). Το γοητευτικό Fox Trot το οποίο έχει ποικίλες ερμηνείες είναι ταυτόχρονα ένας απλός και δύσκολος χορός.

Λόγω της ιδιαίτερης και συνεχόμενης κίνησης που έχει, χαρακτηρίζεται ως «Το κλειδί όλων των χορών».

Ζεϊμπέκικο

Tο ζεϊμπέκικο ορισμένες φορές αποκαλείται, εξαιτίας των χορευτικών του κινήσεων από άνδρες, ως "χορός του αετού" . Είναι χορός που δεν έχει βήματα αλλά μόνο φιγούρες και μία συγκεκριμένη κυκλική κίνηση.

Tο Ελληνικό ζεϊμπέκικο προήλθε από το Ρεμπέτικο τραγούδι (1870-1922 στην Μ. Ασία) . από μουσικές προσμείξεις Ελληνικής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και συνεχίσθηκε στην Ελλάδα, πριν και μετά, την Μικρασιατική καταστροφή.

Κάποτε ήταν χορός μοναχικός και μόνο για τους άντρες. Σήμερα τον χορεύουν όλοι. Φυσικά και οι γυναίκες.

Χασάπικο

Το Χασάπικο ή Χασάπικος είναι χορός και τύπος των τραγουδιών των Ελλήνων από την Μακεδονία και την Κωνσταντινούπολη.

Οι ρίζες του ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο, όταν αποτελούσε χορευτική μίμηση μάχης με σπαθιά από τη συντεχνία των Ελλήνων χασάπηδων στη Μακεδονία και την Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη σειρά κρατούσε μαχαίρια, ραβδιά και μαστίγια, ενώ η δεύτερη δεν είχε όπλα.

Υπάρχουν πολλά είδη «χασάπικου», που χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες: τους αργούς και τους γρήγορους.

Το χασάπικο αποτέλεσε βάση για το συρτάκι (δημοφιλές από την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς) κι έτσι στο εξωτερικό θεωρείται ο αντιπροσωπευτικότερος ελληνικός χορός.

Σήμερα απαντάται σε 4 μορφές: χασάπικο, χασαποσέρβικο, χασάπικο βαρύ/αργό και “πολίτικο”/”ταταυλιανό”.

Ελληνικοί – Παραδοσιακοί Χοροί

Επίσης στην σχολή μας διδάσκονται και οι υπόλοιποι ελληνικοί-παραδοσιακοί χοροί όπως Νησιώτικο, Χασαποσέρβικο, Ικαριώτικο, Τσάμικο, Καλαματιανό, Μπάλο, Συρτό, Συρτάκι, Κρητικά κ.λ.π.

Oriental

Ο χορός oriental (ή χορός της κοιλιάς, όπως είναι ως επί το πλείστον γνωστός στον δυτικό κόσμο) είναι ο σημερινός αποκαλούμενος χορός της Ανατολής.

Παρότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες, και είναι εκτελεστικά ιδιαίτερα απαιτητικός.

Υπάρχουν πολλά είδη χορού της κοιλιάς, ανάλογα με τη μουσική, την προέλευση και το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.
 
 

Κεντρικό Παράρτημα

Κυμοθόης 21, Δάφνη
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 9230302 & 693 9377555

e-genius.gr ...intelligent web software